Горещи новини

Бум на варицела в цялата страна

| 11:06

Рязко се е увеличил броят на болните от варицела. От началото на годината случаите у нас са 2138, а само за миналата седмица новозаболелите са 395. Това показват последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

За сравнение, за същия период през изминалата година са регистрирани 378 случая, или с 1760 по-малко.

Повечето от заразените са деца. Лекарите успокояват, че малчуганите преболедуват заболяването сравнително леко.

Варицелата обаче е силно заразна и се разпространява много бързо. Протича с много характерен обрив, който започва внезапно и няма как да се сбърка с друго заболяване – пъпка с мехурче, което се изпълва с гной и след това образува коричка.

Заболяването протича на вълни, обикновено на две-три. Всяка вълна е с нови пъпки, нова температура, както и влошаване на общото състояние, липса на апетит, умора. Болните са заразни около 21 дни.

Заради огромния брой на болните преди две години ваксината срещу варицела влезе в препоръчителния имунизационен календар. Педиатрите я препоръчват, тъй като тя е ефективна, а страничните ѝ ефекти са съпоставими като честота и тежест с тези на вече познатите ваксини от календара.

Шарката се прекарва от 85% от децата, преди да навършат 14-годишна възраст. Много голяма обаче е вероятността неваксиниран човек да се зарази при контакт с болен. Особено уязвими са бременните жени, които нямат имунитет срещу варицела.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!