Горещи новини

„Булгаргаз”: Цената на газа за септември ще е с по-голямо увеличение от заявеното

-13:47-Razloginfo.com

Цената на природния газ за септември ще е с по-голямо увеличение от предварително заявеното, стана ясно на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира, че ремонт на газопровода ТАП, както и по-късното пускане в експлоатация на газовата ни връзка с Гърция Комотини-Стара Загора няма да позволят на КЕВР да осъществи намеренията си да намали цената на синьото гориво за потребителите у нас. По думите му едва през октомври с пускането на газовата връзка регулаторът ще може да постигне цена, която да е равна или по-ниска от цената за месец август.„Окончателното увеличение, което ще внесем за месец септември, ще бъде по-голямо от първоначално заявеното, призна по време на заседанието Деница Златева, директор на „Булгаргаз“. По думите й окончателното увеличение на цената на природния газ от септември се очаква да бъде по-голямо от 5,95 %. Първоначалното предложение на обществения доставчик бе природният газ да стигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Златева посочи, че борсовият индекс, по който реферира „Булгаргаз“ при определяне на цената за следващия месец, се е увеличил с близо 17 % от датата на подаване на заявлението до момента. Тя добави, че в последните дни индексът нараства чувствително заради спиране на доставките по „Северен поток 1“ поради ремотни дейности. Затова при отчитане на този ръст на индекса към 31 август се очаква окончателното увеличение на цената да бъде по-голямо от това в подаденото заявление.

„До края на септември 50% от техническия капацитет на газохранилището в Чирен ще бъде нагнетено с газ от „Булгаргаз“, ангажира се още директорът на държавната компания Деница Златева. От дружеството разясниха, че данните от последните дни, според които процесът на нагнетяване на природен газ в Чирен се забавя, се дължат на виртуално изтегляне на количества от други компании, които съхраняват синьо гориво в газохранилището.

На 1 септември КЕВР ще утвърди цената на газа за месец септември на закрито заседание от 15.00 ч., изтъкна в заключение председателят на КЕВР Иван Иванов.

„Прогнозната цена на природния газ ще е около 350 лева, което е увеличение около 17 процента спрямо цената за август“, заяви Деница Златева след заседанието на КЕВР.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!