Горещи новини

Бузлуджа е сред десетте най-известни изоставени места в света

-20:47-Razloginfo.com

Паметникът на Бузлуджа се нареди сред най-известните изоставени сгради в света. Това сочат данните от проучване на застрахователната компания Alan Boswell Group.


Монументът заема десета позиция в класацията.

Бузлуджа е емблематичен паметник, който отдава почит на онези българските въстаници, рискували живота си в битката с османците.

Тази структура, подобна на космически кораб, е изоставена през 1989 г. След това паметникът се е превърнал в жертва на вандализъм.

Въпреки че е забранен за обществеността и изобщо няма достъп до него, над 18 000 туристи, разходили се край паметника са отбелязали хаштага „Buzludzha“ в Instagram, според класацията на Alan Boswell Group, предава fakti.bg.

Челното място в класацията се заема от Порт Артур, затворническо селище в Австралия. Повече от четвърт милион посетители пътуват до Тасмания всяка година, за да го видят. Самият обект е открит за първи път като гара за дървен материал през 1830 г. и е известен като символ на затворническото минало на страната.

На второ място е Тойфелсберг, Германия. Teufelsberg е била една от най-големите подслушвателни кули в света по време на Студената война. Била затворена през 1972 г. Около 128 000 души се отбелязват на това място в Instagram всяка година.

Croix-Rouge в Париж заема трето място в класацията на Alan Boswell Group. Метростанцията била изоставена още през 1939 г. След влизането на Франция във Втората световна война. Станцията е функционирала само 16 години. Има около 95 000 тагове за това местоположение годишно.

На Източният щатски затвор във Филаделфия, САЩ е отредена четвърта позиция. Пандизът е известен с това, че приютява някои от най-известните затворници, един от тях е Ал Капоне. Институцията е затворена през 1971г. Всяка година на мястото се отбелязват 79 000 туристи в Instagram. Описват го като един от историческите затвори в страната.

Военната болница Beelitz в Германия е на пето място. Болничният комплекс е изоставен от 1990 г. Съоръжението е построено през 1898 г. като е бил предназначен за санаториум, но е превърнат в болница в началото на Първата световна война. Известно е, че Хитлер е бил лекуван там, след като е бил ранен в битката при Сома. Около 64 000 души се отбелязват на това място всяка година.

Шесто място заема изоставената жп гара Канфранк в Испания. Тя се намира в испанската община Канфранк, близо до границата с Франция. За първи път отваря врати през 1928 г.. Работи до 1970 г. Мястото генерира малко под 60 000 отбелязвания годишно.

Камбанарията Лаго ди Резия в Италия заема седма позиция. Тя е едно от най-популярните места в Instagram с около 54 000 тагове всяка година. Кула е разположена близо до границата с Швейцария.

Осмо място заема Gereja Ayam в Индонезия. Молитвеният дом с необичайна форма в Централна Ява продължава да бъде популярна туристическа дестинация в страната, пише „Телеграф“. Строителството на Gereja Ayam никога не е подновявано, след като работата по проекта е спряна през 2000 г. Всяка година около 50 000 души се отбелязват на това място в Instagram.

На девето място в класацията е затворът Mansfield Reformatory в Охайо в САЩ. Построен е между 1886 и 1910 г. и остава в експлоатация до 1990 г., когато решение на Федералния съд на Съединените щати нарежда съоръжението да бъде затворено. Това се случило след групов иск на затворници, цитиращ пренаселеност и нечовешки условия Поправителният дом на щата в момента е отворен за туристи като всяка година има около 21 000 отбелязвания в Instagram на тази локация.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!