Горещи новини

Брюксел реши: Режим на тока за Европа

| 18:15

Евросъюзът договори задължително намаляване на потреблението на ток и печалбите на енергийните дружества. Това съобщи чешкото председателство с думите: “Живеем в изключителни времена!”.Енергийните министри се споразумяха за доброволно намаляване на консумацията на ток с 10% и с 5 на сто по време на пиковите часове. Всяка държава членка ще може свободно да избира методите си за намаляване на потреблението. Новите мерки ще важат в рамките на 4 месеца и ще влязат в сила от 1 декември 2022 година.

„По време на извънредното заседание са били обсъдени още три важни въпроса“, съобщи енергийният министър Росен Христов.

Първият въпрос е бил свързан с пакет от мерки за стабилизирането на пазара на ел. енергията. „Те бяха приети. Започваме да разработваме програма за внедряването им“ потвърди енергийният министър Росен Христов, който присъства на заседанието.

Втората тема е била за стабилизиране на пазар на газ. Христов определи като „критична точка“ въвеждането на таван или рамка за контролиране на цената на газа.

„Тук спорът беше дали това да се наложи само върху руският газ или общо за газа, който се използва за ел. енергия или газът, който се купува в Европа“, обясни Христов. „Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, трябва да бъде общо за всичкия газ и налагане на рамки само за руския газ – това представлява санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара“, допълни той.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!