Горещи новини

Бронираните автомобили на украинската армия

-16:33-Razloginfo.com

Дори легендарните Hummer-и на американската армия вече се заменят с превозни средства от нов тип JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), разработени от компанията Oshkosh. Твърди се, че те са по-подходящи за днешните битки на бойното поле, като предлагат повече пространство, повече производителност, въоръжение и повишена защита на екипажа.По света има огромен брой бронирани машини, използвани от различни армии. Някои от тях са част от въоръжените сили на Украйна, като, по правило, са собствена разработка. Изданието 100km разкрива част от леките превозни средства, с които армията на Украйна дава отпор на руския агресор.

Новатор
Автомобилът предлага висока защита от стрелба с автоматично оръжие, като на него може да бъде монтиран боен модул с 12,7-милиметрова картечница, както и с противотанкови управляеми ракети. Подобно на други военни превозни средства, „Новатор“ може да бъде трансформиран в зависимост от задачите, които трябва да изпълнява.

 

 

Козак

Един от най-старите и най-популярни автомобили се казва „Козак“, а зад производството му стои компанията „Практика“. Разработката на бронираната кола се провежда между 2008 и 2009 г., а производството стартира през 2014 г. При началото на нападението от страна на Русия украинската армия разполага с няколкостотин машини от модела, които са разпределени в различни части.

 

 

Спартан
Бронираният автомобил с това име е продукт на украинския автомобилен производител КрАЗ, но вкъщност той е направен по патент на канадската компания STREIT Group Spartan. В основата на автомобила е шасито на споменатият вече модел Ford F550 с 6,7-литров V8 под капака.

 

 

Дозор
Автомобилът „Дозор-Б“ е част от въоръжението на специалните части на Въоръжените сили на Украйна. Той се разработва от 2004 до 2009 г. и се произвежда от 2013 до 2016 г. Бронираната кола е произведена във вариант без броня („Дозор-А“), както и за полския пазар (наречен Oncilla). Парадоксът е, че през 2019 г. украинското правителство реши да купи полската Oncilla.

 

 

Богдан
Автомобилите „Богдан-2351“ не са бронирани автомобили в класическия си смисъл. Това е банален заместител на старите съветски УАЗ. Украинската армия (както и чешката) разчита на пикапи, чиито произход е доста любопитен. Първоначално това са китайските пикапи Great Wall Wingle 5. Те обаче се произвеждат по лиценз от украинската компания „Богдан“, която доставя камиони и друго оборудване на армията.

 

 

PbV-501
Според вестник Welt am Sonntag, германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт е одобрила доставката на 58 бронирани машини от типа PbV-501 (всъщност BMP-1) от епохата на СССР от запасите на бившата ГДР за Киев. Бронираните превозни средства са оборудвани с оръдия и картечници и са били стандартното въоръжение на армиите на държавите от Варшавския договор. Автомобилите, макар и не в най-добро състояние, влизат във владение на Бундесвера след обединението на страната през 1991 г. и първоначално са прехвърлени на шведската армия в края на 90-те години.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!