Горещи новини

БНБ прогнозира рязко забавяне на растежа на българската икономика до 0,1% през 2023 г.

| 9:29

Догодина икономиката на България ще отбележи ръст от 0,1 на сто, след което след да се ускори до 3,4% през 2024 г., сочат прогнозите на БНБ. Тази година растежът на брутния вътрешен продукт ще се забави до 2,8 на сто, става ясно още от редовната тримесечна прогноза на централната банка.Предвижда се годишната инфлация да възлезе на 14,9% в края на тази година и макар темпът на нарастване да се забави до 4,1% в края на следващата година, средно за годината инфлацията ще остане висока – от 7,6 на сто.

В края на 2024 г. е възможно допълнително забавяне на инфлацията до 3,4 на сто, смятат експертите на БНБ.

Това е базовият сценарий, предложен от централната банка, като в него не е отчетен потенциален недостиг на природен газ. Също така не е отчетена и възможността за политическа несигурност у нас, ако не се състави стабилно правителство.

Данните върху които стъпват макроикономическите допускания са към края на септември. Войната в Украйна създава по-голям от обичайната несигурност на показателите, подчертават още от БНБ.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!