Горещи новини

БНБ вдига основния лихвен процент за втори път в рамките на 1 месец. Какъв ще бъде ефектът?

| 19:41

От 1 октомври 2023 г., основният лихвен процент (проста годишна лихва) става в размер на 3.64 на сто. Това обяви Българската народна банка.Това е второто увеличение на годишната лихва само в рамките на един месец – на 31 август БНБ повиши основния лихвен процент до 3,53 на сто считано от първи септември.

През август основната годишна лихва беше 3,29 на сто, а през юли – 3,12 на сто.

ОЛП започна да се вдига от края на септември миналата година. Тогава БНБ обяви повишение на лихвата от нула процента за септември на 0,49 на сто от 1 октомври 2022 г. До края на 2022 година основната годишна лихва се вдигна до 1,42 на сто.

Какъв ще бъде ефектът?

Лихвените проценти са разходите по вземане на пари в заем. Ако искате да вземете кредит от банка, първо трябва да се договорите за определена ставка, която обикновено е годишна. Да кажем, че заемете 10 000 евро при годишна лихва от 3,64%. Това означава, че ще трябва да плащате на банката 364 евро на година в допълнение към връщането на заетата сума. По същество лихвеният процент представлява таксата на банката за отпускането на заема.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!