Горещи новини

БМЧК към СУ „Бр. Каназиреви“ отбеляза Световния ден за борба с рака

| 16:45
Всяка година на 4 февруари светът отбелязва деня на борба с рака. Мотото тази година е „Равен достъп до онкологични грижи“. В Разлог членовете на БМЧК – Румен Пулин, Борислава Кутларска, Данислава Крънчева, Райна Петрова и Стефани Парева раздадоха брошури в заведения, магазини и на отделни хора по центъра и говориха с хората за това колко е важно човек да обръща внимание на здравето си.Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота на злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.
Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален, ако:
• Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където можете да станете пасивни пушачи.
• Не злоупотребявате с алкохол.
• Избягвайте прекаленото излагане на слънце.
• Поддържайте здравословно тегло чрез здравословно хранене и упражнявайте редовно физическа активност.
• Редовно ходете на профилактични прегледи.
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!