Горещи новини

Близо 70% от българите одобряват твърдата позиция за РС Македония

| 15:36

68,9% от анкетираните подкрепят тезата, че България трябва да запази твърдата си позиция спрямо РС Македония. Това показват данните от проучване на „Галъп“.„68,9% от респондентите подкрепят тезата, че България трябва да запази твърдата си позиция спрямо присъединяването на Република Северна Македония в ЕС“.

„Малко над една пета са на обратното мнение – България да промени позицията си към по-мека“, заявяват от „Галъп“, добавяйки, че почти аналогични данни бяха отчетени и през лятото на миналата година.

„Това показва, че съществена промяна в нагласите по тази тема по-скоро няма, а обзорът назад в годините показва дори признаци на „втвърдяване“ на общественото мнение у нас“, заявяват от агенцията.

От „Галъп“ също така отчитат, че за последните две години все повече българи поставят като важно условие за приемането на РСМ в ЕС изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство, подписан от премиерите на двете страни на 1 август 2017 г.

Данните са от независимата изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, съответно телефонен сондаж сред 800 души, проведен през февруари 2022 г., телефонен сондаж, проведен през юни 2021 г. сред 890 души.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!