Горещи новини

Близо седмица тунел „Железница“ не работи заради разбит трафопост

| 18:09

Втора седмица не работи осветлението в тунел „Железница“, в един от най-натоварените участъци в страната – главен път Е-79. Причината – крадци са ограбили трафопоста, който осигурява електрическо захранване за тунела.Тъмнина заради липсата на осветление, стари светлоотразители и заличена хоризонтална маркировка посрещат стотиците автомобили, които ежедневно преминават през тунел „Железница“. Само преди дни в неосветеното съоръжение стана тежка катастрофа, а според шофьори е въпрос на време да се стигне и до нови инциденти.

„Пътно съоръжение като това не би следвало да остане без електрозахранване поради простата причина, че през деня лумените на светлината са един много висок брой, около 220 000 лумена е светлината през деня, и когато влезеш в тунел и той не е добре осветен се получава едно като черно петно пред вас. Самото око не може толкова бързо да се приспособи към тъмнината и тогава е изключително опасно, защото, не дай си Боже да се случи нещо пред теб, много къса и бавна ще бъде реакцията на шофьора“, коментира Георги Бързаков, пътен експерт.

Осветлението в тунела не работи от края на миналия месец, когато крадци разбили трафопоста, който е на метри от тунела и задигнали трансформатор.

В писмено становище от АПИ съобщиха, че осветлението в тунел „Железница“ ще бъде възстановено след монтирането на нов трансформатор. Очаква се това да стане в кратки срокове. Според пътни експерти обаче, за да се обезопаси преминаването през тунела, е нужно монтиране на ново, по-силно осветление.

„То навсякъде се слага LED осветление, защото първо е по-малко енергоразход, второ – свети два пъти по-силно, за да може като влезеш в едно такова закрито съоръжение, да може вътре светлината да е със средните лумени на светлината отвън и да може окото да привикне бързо“, обясни Георги Бързаков.

До възстановяването на осветлението в тунел „Железница“ от двете страни на тунела са поставени предупредителни табели за липсата на светлина. А шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!