Горещи новини

Бил Гейтс напуска клуба на най-богатите в света

| 11:41

Милиардерът Бил Гейтс отново обеща да раздаде богатството си. Той добави, че в крайна сметка ще „изпадне“ от списъка на най-богатите хора в света. Бизнесменът, най-известен като съосновател на Microsoft, обяви, че ще направи дарение от 20 милиарда долара на фондацията, която носи името му.Четвъртият най-богат човек в света каза, че има „задължение“ да върне ресурсите, които притежава, обратно на обществото. Гейтс за първи път обеща да раздаде богатството си през 2010 г., но оттогава досега нетното му състояние се е увеличило повече от два пъти. В момента то възлиза на 118 милиарда долара, според списание Forbes.

Очаква се богатството на Гейтс да намалее след дарение на 20 милиарда на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ – благотворителния фонд, който милиардеrът създаде заедно с бившата си съпруга през 2000 г. В публикация в Twitter Гейтс посочи, че фондацията ще увеличи разходите си от 6 милиарда долара годишно до 9 милиарда до 2026 г. поради някои скорошни „глобални неуспехи“, включително пандемията, Украйна и климатичната криза.

„Като гледам към бъдещето, планирам да дам почти цялото си богатство на фондацията“, каза Бил Гейтс. „Ще се преместя надолу и в крайна сметка ще изляза от списъка на най-богатите хора в света“.

Фондацията на Гейтс, според собственото ѝ описание, работи за изкореняване на болести като маларията, подобряване на образованието и справяне с лошите санитарни условия по света. За 2020 година тя е сочена като е втората по големина благотворителна фондация в света. Управлява активи на стойност 49,8 милиарда долара и е подкрепяна от други богати благодетели като милиардера-инвеститор Уорън Бъфет.

„Имам задължение да върна ресурсите си на обществото по начини, които имат най-голямо въздействие за намаляване на страданието и подобряване на живота. И се надявам, че и други [хора] в позиция с голямо богатство и привилегии също ще ускорят усилията си в този момент“, заяви Бил Гейтс.

Гейтс държеше титлата на Forbes за най-богатия човек в света между 1995 и 2010 г. и отново от 2013 до 2017 г. Основателят на Amazon Джеф Безос го измести от първото място през 2017 г., преди главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да заеме първа позиция през 2022 г.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!