Горещи новини

Бизнесът протестира, че ползва газ на неизвестна цена

| 10:50

И в момента нито на уеб-сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране, нито на уеб-сайта на „Булгаргаз“ ЕАД има информация за подадено заявление от страна на обществения доставчик до Комисията за утвърждаване на цена на природния газ за м. юли 2022 г. Датата е 5 юли, посочват четирите работодателски организации БСК, АИКБ, БТТП и КРИБ в писмо до енергийният министър от тази сутрин.Те припомнят реда, че според договорите за доставка, сключени между „Булгаргаз“ ЕАД и промишлените потребители, цената се формира ежемесечно въз основа на заявената за утвърждаване цена.

„Липсата на заявление за пореден път оставя българската индустрия без цена за природния газ. Нещо повече, нарушава се установената практика на подаване на заявление в края на предходния месец и на коригирано заявление на първо число на месеца, която даваше възможност за известно планиране на разходите за природен газ“, посочват организациите и подчертават, че липсата на яснота не се случва за първи път, а за пореден месец.

Така реално българските производства ще работят в ситуация, в която не е известна цената на природния газ.

Доколкото към момента няма прекъсване на доставките, би следвало „Булгаргаз“ ЕАД да е наясно с цената на входа на газопреносната система, следователно – би трябвало да може да формира доставна цена.

Енергоинтензивните потребители имат равномерен профил на потребление и допринасят за сигурността на пазара в страната. „Като дългогодишни клиенти на „Булгаргаз“ ЕАД, изразяваме поредния си протест срещу практики от този тип и настояваме за незабавно изясняване на ситуацията с цената.“

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!