Горещи новини

Бесарабски българи от молдовското село Троица предприемат 515-километров поход „По пътя на дедите ни”

| 15:10

Бесарабски българи от молдовското село Троица предприемат 515-километров поход „По пътя на дедите ни“. Групата ще тръгне от ямболското село Ботево, откъдето техните прадеди са се изселили преди близо 200 години.

Идеята да извървят пътя на своите предци е на учителя по биология и география Владимир Мъгла, който искал да открие корените си:

„Търсих по интернет и открих, че това е село Ботево. Стана ни много интересно да дойдем да видим как живеят българите в това село.“
Журналистът Олег Косих е сред ентусиастите, които се включват в групата: „Това, което ние искаме, е не само да минем пътя, а да говорим с хора, да се запознаем, да има живо общуване – това, което ни липсваше през тези 200 години.“През следващите десет дни групата ще премине през Нова и Стара Загора, Казанлък, Шипка, Габрово, Търново и Русе. Желанието им е инициативата да стане ежегодна.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!