Горещи новини

Без зима! Ел Ниньо ще държи температурите високи до април 2024

-17:47-Razloginfo.com

Продължаващото метеорологично явление Ел Ниньо ще продължи най-малко до април 2024 г., повишавайки обичайните температури за годината, която е на път да стане най-топлата в историята, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) в сряда.Според агенцията има 90% вероятност естествено възникващото събитие да продължи през зимата в северното полукълбо.

Ел Ниньо е затопляне на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, което може да провокира екстремни метеорологични явления – от горски пожари до тропически циклони и продължителни суши. Феноменът вече предизвиква бедствия по целия свят, като се очаква да увеличи рисковете в нововъзникващите пазари, които са по-изложени на промени в цените на храните и енергията, съобщава „Ройтерс“.

Климатичният феномен беше забелязан миналия юли, като още тогава метеоролозите предупредиха за задаващи се рекордни температури, наводнения и силни бури, особено в северното полукълбо.

Според Световната метеорологична организация 2023 г. е на път да се превърне в най-топлата година в историята. Предишната рекордна година беше 2016 г., също съпътствана от изключително силен Ел Ниньо и от въздействието на затоплянето, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!