Горещи новини

Безценни съвети за здрав сън

-21:12-Razloginfo.com

Може да се поспори по въпроса, че от сън спомени няма, но е доказан факт, че без него не може. Ние прекарваме около 1/3 от живота си в сън, което се равнява на около 220 000 часа в зависимост от продължителността на живота ни.

Но не само часовете в сън, които прекарваме за денонощието са важни за здравето на организма ни, но и самото качество на съня ни.

Сигурно ви се е случвало да се събудите по-изморени, отколкото сте си легнали. Да знаете, че сте изкарали в леглото препоръчителните часове за сън (около 7-8 часа), но въпреки това се чувствате изтощени.Причината може да се крие в различни фактори, но здравият сън трябва да е основен фактор за вас, ако искате да се радвате на здраве и дълголетие.

Ето няколко съвета за здрав сън, които ще ви помогнат да се справите с този проблем.

Спазвайте постоянен ритъм на спане

Това означава да се пригодите към едно и също време за лягане и събуждане без значение дали е делник или уикенд. Следобедната дрямка е нещо полезно, но ако не е над 30 минути, защото би попречила на качеството на нощния ви сън. Което важи и ако редовно си лягате след полунощ. После дори да спите над 8-9 часа в опит да наваксате липсващия ви сън, няма да успеете. Всякакви нарушения в ритъма на съня водят до неговото влошаване.

Спортувайте активно

Качественият сън се проявява най-добре, когато тялото ви е уморено и има нужда от почивка. Неизбежно следствие от практикуването на спорт. Приятна умора, която обаче не е свързана с прекомерен физически или психически тормоз.

Забравете за стреса

Лесно е да го кажете, бихте възкликнали, но в случая по-скоро се има предвид да прочистите мислите си и да забравите за работата си, щом прекрачите прага на дома си. Забравете за имейли, досадните пиукания на телефона ви и т.н. Поне 1 час преди времето, което сте определили за спане, не гледайте телевизия и не стойте пред компютъра. Отдайте се на релаксация. Пийте билков чай и спокойно посегнете към любимото си четиво, но го четете на по-приглушена светлина. По този начин ще регулирате и мелатонина в организма си – хормон, който е отговорен за съня ви.

Избор на матрак

Не подценявайте удобствата, които ви предоставя собственият ви матрак.

Да, качествените матраци са скъпа покупка, няма да спорим изобщо. Но след като в увода изброихме колко време от живота си изкарвате в сън и колко е важно неговото качество, дали не е добре да отпуснете малко джоба си? Все пак така ще си осигурите качествен и здрав сън.

Източник: laf.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!