Горещи новини

Бачево – вековни традиции и самобитна българска култура

Бачево е село, което е съхранило вековни традиции и самобитна българска култура. То е живописно разположено в в северозападната част на Разложката котловина, в самите поли на Рила планина. В последните години Бачево набира все по-голяма популярност като отлично място за селски туризъм.

Голяма роля в благоустройственото развитие на селото играе голямата му близост с най-добрия български зимен курорт – Банско, който се намира само на 6 км от селището. От град Разлог пък Бачево отстои едва на 4 км. На 6 км северно от Бачево се намира местността „Перивол“. Името идва от персийски и означава „Красива гледка“. Там има останки от старо римско селище, разкопките показват че е от 1 век от новата ера.

На по-малко от 20 минути пешеходна разходка или на 2 км от селото се намира природният феномен „Гергьова скала“. От там се открива невероятно пищна панорама на цялата Разложка котловина . Изцяло с дарения и доброволен труд на жителите на селото, върху останките на древен параклис строен през 900 г., е изграден нов.

Според преданията в ранните години на христянството Св. Георги е живял по тези места и е закрилял християните. Подгонен заради това, той препуска с коня си през гората, стига до Гергева скала и пред него се изправя пропастта. Тогава Господ дава крила на коня му и така успява да се спаси. До ден днешен върху скалата личат отпечатъци от конски копита, преданието разказва че това са отпечатъците от коня на Св. Георги.

Всяка година на 6 май, Гергьовден, в местноста „Пресвета“, на 1 км от Гергева скала, се прави курбан от жителите на Бачево, за здраве и плодородие. Вечерта срещу Гергьвден се извършва ритуала „Топене на китките“. Младите момичета от селото си приготвят хубави китки и като пеят песена „Росен дъжд зароси“, ги топят в глинен съд с вода, като всяко момиче си намисля желание, а на сутринта се раздават китките с пожелание то да се сбъдне.

Вековни традиции селото има в коневъдството. От незапомнени времена жителите на Бачево празнуват Тодоровден или Конски Великден, също празник и на коневъда. За месните жители това е най-почитания празник. На този ден те изразяват своята любов към конете, които са най-ценното в живота на хората от селото. Точно в 10.30 часа на центъра на Бачево с водосвет и ритуално захранване на конете започва празникът. Тази традиция в най-голяма степен е съхранена именно в тази част на страната. Дори развитието на самото село Бачево като туристически център е свързано с конете. Доказателство за това са 4–те конни бази в селото.

Всяка година стотици жители и гости на селото се събират на площада, за да наблюдават ритуалното захранване на конете. Конете се захранват със захар–за да е добра година и да бъдат здрави те, с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколта и със сол–за захранка. Местните приготвят обредна пита под формата на конско копито, която се раздава на хората събрали се на площада. С боядисани в червено яйца се помазват за здраве ездачите на конете, както повелява традицията. Пъстротата на народите костюми изпълва целия площад. Извива се дълго и кръшно хоро, след което всички тръгват към м. „Власовица”.

На 1 януари пък в Бачево се организират и традиционният кукерски събор, по време на който млади и стари ентусиазирани жители се обличат в наордни носии, маскират се със животински кожи и опашки и започват да гонят злите духове. Следи от човешки живот през каменната и каменно-медната епоха са открити в местността „Грамадите“, разположена на юг от селото.

Следи от тракийско и римско селище с некрополна могила са намерени в местността „Тополите“, на юг от селото. В местността „Градището“, на 5 км югоизточно от селото, пък са открити развалините на стара антична крепост, но са запазени само порталът, една кула и руини на някои сгради. Останките на средновековна черква в местността „Марена“ (на около 6 км северозападно от селото) също свидетелстват за българско средновековно селище по тези земи, датиращо от IX-XI век.

Село Бачево има и доста добър балнеосанаториум, изграден при минералния извор с лековита вода в местността „Ръждавец“, точно при параклиса „Св. Георги“. Освен това в местността на селото има отлични условия за маутин байк. В околните Рила и Пирин са изградени няколко специални трасета за любителите на планинското колездене. Особено атрактивна е възможността да вземете няколко урока по езда, а след това да се отдадете на яздене през красивата природа в местността на Бачево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


error: Content is protected !!