Горещи новини

Баркод сменя стикера за „Гражданска“ на стъклото

-17:17-Razloginfo.com

Стикерът за наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на предното стъкло на автомобилите ще бъде отменен. Това става ясно от коментари на Министерство на финансите по предложения към пуснатите за обществено обсъждане промени в Кодекса за застраховането.Вместо стикер върху стъклото на автомобила, първоначално стикер ще бъде лепен върху самата застрахователна полица. След около две години и половина и този стикер ще бъде премахнат, а вместо него върху полицата ще бъде отпечатван двумерен баркод. При сканиране на този баркод ще бъде осъществявана електронна връзка с данните на Гаранционния фонд за автомобилите в страната с валидна „Гражданска отговорност“. Така при проверка на пътя полицаите ще могат да проверяват дали полицата, която носи шофьорът, е валидна. Предложението на Министерство на финансите е стикери да бъдат лепени върху полиците до края на 2026 г. и едва след това лепенките да бъдат заменени с безплатен баркод.

Стикерът на автомобила струва 1,40 лв., посочва разгневен гражданин по отношение на предложените промени в Кодекса за застраховането. Тези 1,40 лв. влизат в цената на всяка застраховка и се плащат от хората. Сметнете колко застраховки се правят на година, при положение че в страната има около 4 милиона автомобила, а за много от тях собствениците плащат разсрочено на тримесечие и съответно им дават четири стикера по 1,40 лв., посочва гражданинът, който използва името Севастократор. „Това са милиони левове влизащи в нечия (наша) фирма“, допълва той. Не е ясно дали стикерът, който ще смени този на стъклото на автомобила и до края на 2026 г. ще бъде лепен върху полицата, ще бъде по-евтин.

Стикерът отдавна е загубил своята роля. Камерите по пътищата разчитат номерата на автомобилите и автоматично по номера може да бъде проверено дали колата има застраховка „Гражданска отговорност“. А ако автомобилът бъде спрян от полицай на пътя, има други варианти да бъде проверено дали има полица. Шофьорът трябва да носи както самата полица, така и допълнително картонче, издавано от Гаранционния фонд, което доказва наличието на застраховка. Освен това по номера на автомобила може да бъде направена справка в данните на Гаранционния фонд и онлайн да бъде проверено дали има действаща застраховка.

При пътуване в чужбина стикерът върху предното стъкло също не върши никаква работа. В чужбина камерите не могат да проверят по номера дали автомобилът има застраховка. Но камерите не могат да направят това и по стикера. А ако в чужбина шофьорът бъде спрян за проверка от пътен полица, той задължително трябва да носи полица „Зелена карта“, която се издава допълнително към „Гражданска отговорност“ без да бъде плащана допълнителна цена.

С предложените промени в Кодекса за застраховането „Зелена карта“ ще бъде издавана само при изрично искане от страна на човека, който прави застраховката.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!