Горещи новини

Банската иконописна школа гостува в Краков

| 15:54
Гостуването на Музеен комплекс-Банско в Полша продължава при изключително голям интерес.От 24 март до 23 юли 2023 г. колекция от 43 икони на Банската иконописна школа ще бъде експонирана в Националния музей в Краков, в Двореца на епископ Еразъм Циолек, специализиран в показване на средновековно и православно изкуство.
С натрупаните от 1879 година насам разнообразни ценни фондове от художествени и исторически артефакти, Националният музей в Краков, разположен в 10 сгради, е признат като една от най-богатите музейни институции на изкуствата не само в Полша, но и в света.
В продължение на четири месеца жителите и гостите на най-посещавания полски град ще имат възможност да се запознаят с шедьоври на четири поколения иконописци от Банската школа, създадена от Тома Вишанов – Молера.
От октомври 2022 г. досега иконната изложба бе показана с голям успех във Варшава и Бялисток.
Гостуването в Полша се осъществява в партньорство между Музеен комплекс – Банско и Българския културен институт във Варшава.
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!