Горещи новини

Банската иконописна школа гостува във Виена

| 13:23
Банската иконописна школа гостува във Виена по покана на директора на БКИ „Дом Витгенщайн“ проф. д-р Румяна Конева
Иконописната школа от Банско е едно от най-ярките явления в историята на българската култура през XVIII – XIX в. Представителите и́ влияят плодотворно върху прогресивните изменения в художественото мислене през Възраждането.
Значим фактор са връзките с Атон и Рилския манастир, но разрасналите се търговски контакти с културни центрове в Западна Европа, закономерно довеждат и до подем в духовния живот.Основателят ѝ Тома Вишанов – Молера (от немски Maler – художник) е силно повлиян от стиловете барок и рококо. Той омекотява грубата звучност и фактурност на боята и за първи път в българската живопис поставя въпроса за изменението на цвета във въздуха и пространството. Иконите му в края на XVIII и началото на XIX в. са характерни с ярки образи, озарени от вътрешно сияние, красиви ракурси и барокови арабески, нежни живописни хармонии и реалистични изображения.
Четири поколения Молерови и още няколко изтъкнати художника – Михалко Голев, Димитър Сирлещов, Иван Костов Терзиев и др. отправят значими духовни послания, а иконите им са запазена културна марка в България и извън нея.
Безценната колекция от икони, притежание на Музеен комплекс – Банско, която БКИ „Дом Витгенщайн“ представя в навечерието на Великден, е посветена на 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260 –та годишнина от „История Славянобългарская“.
Куратор на изложбата е Светла Барякова, директор на Музеен комплекс Банско.
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!