Горещи новини

Банките отново вдигат таксите! Банкирането на гише на някои места 10 пъти по-скъпо от онлайн

| 9:47

След като само преди три месеца повечето големи банки увеличиха тарифите за таксите си, сега клиентите получават уведомления, че от април предстои ново вдигане на цените на услугите. Някои по-малки банки са вдигнали тарифите още в последните дни на март.Проверка установи, че онлайн банкирането вече излиза 10 пъти по-евтино от това на гише. Отделни банки искат 10 лв., за да наредят плащане или захранване на сметка, докато цената на същата услуга, но ползвана онлайн, се запазва в интервала 0,78 – 1,20 лв.

От Банка ДСК съобщиха на клиентите си, че от 28 март междубанковият превод вече ще струва 6 лева, а вътрешнобанковите – 4,50 лв.

УниКредит Булбанк също е вдигнала таксата за междубанков превод на 6 лв. Същата е цената и на вътрешнобанков превод. А през приложението за онлайн банкиране цената е 1,20 лева.

В ПИБ преводът между банки за физически лица струва 5,90 лв., а през електронната услуга MyFibank – 1 лев. С един лев по-евтино иска Пощенска банка – 5 лева.

От 18 март Централна кооперативна банка вече извършва преводите на каса с депозиране на пари в наличност срещу 0,8% от сумата, но не по-малко от 8 лева, безналичните преводи са 4,50, докато същите операции онлайн са запазили цената си, която е 1 лев.

На сайта си ОББ съобщава, че от 4 април междубанковият превод с вноска на каса ще поскъпне до 1% от сумата, но минимум 10 лв.

Цената през онлайн и мобилно банкиране остава 0,90 лв. Срещу 4,50 лв. може да се правят плащания към бюджета през гишета на ОББ.

По-малките банки, някои от които в началото на годината се въздържаха да увеличават таксите, сега правят догонващи повишения.

Някои от тях искат за същата услуга 20 лв., а чрез електронно банкиране – 12 лева. Промените в техните тарифи влизат в сила от 18 или 20 март.

Заедно с вдигането на банковите такси се задава и увеличение на лихвите по кредити.

Според финансиста Красимир Катев всички европейски централни банки вече са готови на тази стъпка в скоро време, предава 24 часа.

Анализатори дават пример, че вдигането на лихвите може да оскъпи годишните разходи за обслужване на заем средно с 400-750 лв. Разделено на 12, това прави между 33 и 62 лв. месечно.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!