Горещи новини

Банка извърши първото незабавно плащане в левове

-16:10-Razloginfo.com

Незабавните парични преводи, които дават гъвкавост за разплащане в рамките на секунди, вече са достъпни като функционалност и в банковия сектор. На 22 ноември в 10:14:13 часа клиент на TBI Bank успешно извърши първото незабавно плащане чрез програмата Blink на Националната картова и платежна схема (НКПС), част от БОРИКА АД.Сега услугата е достъпна за всички клиенти на TBI – те могат да изпращат и получават до 30 000 лв. за секунди към сметки в останалите банки, които са част от схемата. Тази услуга ще бъде достъпна постоянно – 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, посочиха от банката.

Незабавните плащания носят предимства както за крайния клиент, така и за търговците. От една страна, потребителят може в реално време да заплати разходи като наем, битови сметки, онлайн покупки, да направи превод до приятел или роднина и други транзакции по-бързо и удобно от преди. От друга страна, търговците могат да получат мигновено заплaщанията от клиенти, като така увеличават своята разполагаемост с финанси.

Миналата година TBI Bank стана първата банка в Югоизточна Европа, която се присъедини към SEPA Instant – разплащателна схема за незабавни преводи в евро в рамките на Европейския съюз и Европейската икономическа зона. Година по-късно тя все още e единствената банка в България с подобен статут и вече предлага услуга за парични преводи и в лева чрез програмата Blink на НКПС.

„Съвместно с екипа на Схемата и БОРИКА можем да осигурим на клиентите си тази услуга, която досега бе налична единствено при финтех компаниите”, коментира Елмаз Исмаил, ръководител отдел „Разплащания” в TBI Bank.

Към момента процесът се извършва през офис на банката, но скоро това ще е възможно и през онлайн каналите на TBI. Също така се очаква в следващите месеци още банки да се включат в схемата, разширявайки възможностите за клиентите.

„Осигуряването на незабавни плащания за българските потребители е огромна крачка в развитието на целия банков сектор в страната. Blink е тук, за да осигури на българите едно съвсем ново ниво на бързина, удобство и сигурност при паричните преводи между различни банки, каквото досега липсваше на българския пазар”, каза Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!