Горещи новини

БАБХ се бори с нашествието на марокански скакалци в област Благоевград

-17:59-Razloginfo.com

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема мерки за контрол на мароканските скакалци в област Благоевград, съобщават от ведомството. На 20.06.24 г. земеделският министър издаде заповед за обявяване на каламитет от марокански скакалец за същата област.БАБХ посочва, че в област Благоевград, до 21.06.2024 г., засегнатите от мароканския скакалец площи са около 15 000 дка – ливади, пасища и пустеещи земи, на територията на община Сандански землищата на селата Любовка, Ладарево и Джигурово и община Петрич землищата на селата Марикостиново и Генерал Тодоров. Няма данни за засегнати площи със земеделски култури.

Периодът за прилагане на мерките за ликвидиране на проблема с мароканския скакалец е от 21 юни до 15 юли 2024 г. Продукти за растителна защита ще бъдат използвани за контрол на популацията на мароканските скакалци.

Третирането на засегнатите площи ще се извършва с авиационна техника при спазване на всички необходими мерки за защита здравето на хора, животни, в т.ч. пчели и водни организми.

БАБХ уведомява, че засегнатите от скакалеца площи в следващите дни ще бъдат облетени с вертолет. При благоприятни метеорологични условия в идните дни ще започне третиране на площите с продукт за растителна защита.

Мароканският скакалец (Dociostaurus maroccanus) има космополитно разпространение и у нас се среща навсякъде. Намира благоприятни условия за снасяне на яйцата си и за развитие върху целинни и пустеещи земи, ливади, пасища и др. При висока плътност е способен да унищожи растителността на големи площи. Понякога прелита до 50 км. дневно.

Скакалците се движат на ята, които на дължина и широчина могат да достигнат няколко километра. През около десетгодишен период, неприятеля се намножава във висока численост и има потенциал да причинява огромни щети по почти всички растения, като предпочита тревистата растителност – житни, едногодишни и многогодишни бобови, зеленчукови, овощни, лозя, технически култури, ливадни треви, горските насаждения и др. При масовото намножаване на скакалеца през 2014 г. са засегнати три области-Кърджали, Хасково и Благоевград.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!