Горещи новини

АЯР: Няма завишена радиация в България, не пийте калиев йодид

| 12:09

Следим ситуацията и в момента няма никакво основание за безпокойство сред нашите граждани. Няма замърсяване с радиоактивни вещества на Запорожката атомна централа. Обстановката в България също е нормална. Това заявиха на своя пресконференция Агенцията за ядрено регулиране.От началото на военните действия до момента няма никакво изменение на обичайния гама-фон в страната, допълниха специалистите.

„Категорично заявявам, че няма необходимост никой да взима йод. Ако въобще се появи необходимост, всички ще бъдат уведомени чрез системата за ранно предупреждаване“, коментира Цанко Качински – директор на Агенцията за ядрено регулиране.

От АЯР обявиха, че след острела на площадката на АЕЦ  „Запорожня“, няма засегнати сгради на реактори, а системите за безопасност работят и са в готовност. Пожарът е изгасен.

„Първи блок а най-голямата АЕЦ в Европа е спрян още преди началото на военните действия. Втори и трети са спрени и е започнало тяхното охлаждане. Четвърти блок работи на понижена мощност. Пети и шести блок са разхладени и не работят“, заяви още директорът на АЯР.

Съобщението на украинския регулатор е, че централата е под контрол на руските въоръжени сили, но регулаторите се грижат за безопасността.

„Украинските регулатори си вършат добре работата и непрестанно дават информация към нашите органи. В тази ситуация няма непосредствена опасност от радиация. В България също е нормална, но това не означава, че не се притесняваме.  Атакуването на ядрени блокове е сериозно нарушение на международни договори. Още в неделя реагира групата на западноевропейските ядрени регулатори и излязохме с декларация, че украинския регулаторен орган трябва да продължи да изпълнява функциите си по безопасност и  радиационна защита“, коментира Качински.

Той допълни, че е имало реакцията и на МААЕ, която определя като недопустимо атакуването на ядрени съоръжения.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!