Горещи новини

Астрономи вярват, че има 6 милиарда планети като Земята в нашата галактика

-16:01-Razloginfo.com

Какво ако има 6 милиарда подобни на Земята планети, всички в нашата галактика? Всички знаем за известния цитат на Карл Сейгън за бледосинята точка, която наричаме планета Земя, по отношение на известната снимка на Земята, направена от космическия кораб „Вояджър 1“ през 1990 г., снимка, направена изрично по искане на Карл Сейгън.

„Погледнете отново тази точка“, казва той за снимката, една от най-известните снимки на Земята, правени някога. „Това е тук. Това е домът. Това сме ние. В него всеки, когото обичате, всеки, когото познавате, всеки, за когото някога сте чували, всяко същество, което някога е било, е изживяло живота си. Съвкупността от нашата радост и страдание, хиляди уверени религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и фураж, всеки герой и страхливец, всеки създател и разрушител на цивилизацията, всеки крал и селянин, всяка млада влюбена двойка, всяка майка и баща, дете с надежда, изобретател и изследовател, всеки учител по морал, всеки корумпиран политик, всяка „суперзвезда“, всеки „върховен водач“, всеки светец и грешник в историята на нашия вид, живял там – върху прашинка, окачена в слънчев лъч. „Цитатът е известен – той стана заглавие на книгата за Сейгън и е една от най-често цитираните за природата на Вселената – но също така сега може да има по-голямо значение, когато астронавтите откриха чрез използването на телескопа Кеплер, че само в галактиката Млечен път може да има около 6 милиарда подобни на Земята планети.

Астрономи от Университета на Британска Колумбия, които са събрали данни от 9 години от телескоп „Кеплер“ и информация за около 200 000 звезди, стигат до извода, че изглежда може да има около 6 милиарда подобни на Земята планети. Те открили, че вероятно има по около 5 планети на една звезда тип слънце в Слънчевата система, иначе известни като G-тип звезди.

„Нашият Млечен път има около 400 милиарда звезди, като седем процента от тях са тип G. Това означава, че по-малко от шест милиарда звезди могат да имат подобни на Земята планети в нашата галактика “, казва Джейми Матюс, съавтор на изследването и астроном.

Планетите, подобни на Земята, са описани като скалисти, приблизително със същия размер като нашата собствена бледосиня точка, намиращи се в „обитаемата“ зона на своето Слънце, условия, които биха позволили да процъфтява живот под някаква форма.

Разбира се, вероятно има много повече подобни на Земята планети от споменатите шест милиарда – като се има предвид, че има много слънчеви системи освен Млечния път – но все още дори е объркващо да се мисли за това.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!