Горещи новини

АПИ ще плати 460 хил. лв. за убитата от лампа в тунел „Ечемишка“, близките ѝ починаха преди решението

-13:16-Razloginfo.com

Агенция „Пътна инфраструктура“ е окончателно осъдена да плати 460 хил. лв. с лихвите на наследниците на жената, която през 2017 г. загина в тунела „Ечемишка“, след като лампа се стовари върху колата й, докато шофира. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 16 октомври т.г. по гражданското дело за обезщетението.Инцидентът през 2017 г., при който загина 64-годишната Елена Михайлова, принуди тогавашното ръководство на пътната агенция да затвори тази тръба на съоръжението и да започне ремонт, но се оказа, че между бетоновата облицовка на тунела и скалите наоколо са зейнали огромни пукнатини, които правят съоръжението опасно и се налага основен ремонт.

Майката на жената, загинала при инцидента, както и съпругът й не са дочакали решението на ВКС. Те са починали, но обезщетението ще отиде при наследниците им. От решението става ясно, че майката е преживяла изключително тежко внезапната загуба на дъщеря си, а вдовецът се поболял от случая.

„Отчетено е било, че майката е била в напреднала възраст към момента на кончината на дъщеря й и е преживяла изключително тежко внезапната й загуба. Съпругът развил тежко онкологично заболяване след смъртта на съпругата си, което се потвърждава от приложената към исковата молба документация“, пишат върховните съдии в решението си.

От решението на върховния съд става ясно, че разследването на инцидента още не е приключило – близо 7 години след трагедията.

Разследването установило, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 като до 2017 г. е правен оглед 6 пъти и при всеки един от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено.

През 2018 г. прокуратурата обвини шестима души за смъртта на жената, начело с бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, разпоредителното заседание се проведе две години по-късно.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!