Горещи новини

Антикризисни мерки: Увеличават заплати и пенсии в Гърция

| 13:45

Гърция обяви серия от мерки в подкрепа на гражданите. На фона на протести срещу поскъпването на живота правителството обяви, че от следващата година се увеличават пенсиите и заплатите. Отпускат се помощи за отопление през зимата.В Гърция се увеличават минималната работна заплата и пенсиите – за първи път след финансовата криза преди десетилетие. Това обяви министър-председателят по време на търговско изложение в Солун. Кириякос Мицотакис заяви, че около милион и половина пенсионери ще се възползват от повишението. Той обаче предупреди гърците да се подготвят за тежка зима.

„Москва иска да превърне енергийната несигурност в европейска политическа нестабилност. Знам, че обществото се страхува как цените ще повлияят на доходите ни. Очаква ни тежка зима, но не трябва да позволим изнудване“, подчерта Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Около 1,3 милиона домакинства ще получат финансова помощ за зимата, като отопляващите се на мазут или друго гориво вместо газ или електричество ще получат двойно повече средства.

Гръцкото правителство задели повече от 8 милиарда евро, за да се справи с галопиращите цени и инфлацията, която достигна най-високите си нива от близо три десетилетия. Разработен е план в размер на 1,8 милиарда евро в помощ на младите хора да наемат или придобият жилище. Предвижда се финансова подкрепа и за селскостопански производители, бизнеса, безработните, студентите и хората с ниски доходи.

Тази година растежът на гръцката икономика ще е повече от 5%, благодарение и на силния туристически сезон, съобщи гръцкият премиер. Събитието, в което се включи Мицотакис, беше съпътствано от многохиляден протест срещу поскъпването на живота и високите цени на енергията. През 2023 г. в страната ще се проведат парламентарни избори.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!