Горещи новини

Аматьор астроном откри нова луна на Юпитер

-11:21-Razloginfo.com

С постоянните новини за части от нашата Слънчева система, които в момента се картографират, проследяват и дори посещават, би било разбираемо да се мисли, че е невъзможно да се открие нещо като изцяло нова, непозната досега луна. Оказа се обаче, че това наистина е възможно! Астрономът аматьор Кай Ли доказа това, като неотдавна откри нова луна в орбита около Юпитер.

Както се съобщава от Space.com, Ли успял да направи откритието, като преглеждал изображения, които телескопът на Канада-Франция-Хавай заснел през 2003 г. Той анализирал изображенията на луните спътници на Юпитер, открити наскоро от астрономите.

Докато Ли изследвал изображения от проучването, открил три потенциални луни, които успял да наблюдава и проследява в продължение на няколко нощи. С течение на времето два от обектите изчезнали, потвърждавайки, че не са обикаляли Юпитер. Един обаче продължил да се появява отново и отново, през следващите 15 години.„Оттам нататък орбитата … беше достатъчно ясна, за да започна да търся наблюдения след 2003 г. ”, казва Ли пред Sky & Telescope. И наистина, както Ли очаква, учените продължават да намират Луната там, където би трябвало да бъде, и това става през цялата 2018 г. Това в астрономическата общност е убедително доказателство.

„Би било почти невъзможно артефактите да останат в орбита около Юпитер през толкова много различни нощи и да бъдат заснети с помощта на различни камери“, казва Дейвид Толен, астроном от Хавайския университет, пред Sky & Telescope. Като цяло, Ли заснема изображения на Луната 76 пъти, като прави това от три различни обсерватории.

Що се отнася до това как се чувства Ли след откритието, той е развълнуван, но скромен.

„Горд съм да кажа, че това е първата планетарна луна, открита от астроном-аматьор!“ казва Ли и допълва, че новата луна е „просто типичен член“ на групата Карме. (Групата Карме е група от луни, които обикалят около Юпитер. Най-голямата от тях е наречена Карме.)

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!