Горещи новини

„Активни потребители“: Внимание! Опасни за здравето вафли на пазара

| 14:10

Снимката е илюстративна
28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар съдържат палмово масло. Това показва проучване на асоциация „Активни потребители“. В 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент.Надзор върху изпълнението на изискванията за етикетиране и върху безопасността на храните упражнява Българската агенция по безопасност на храните, припомнят от Асоциацията.

Нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до втвърдяване, казват експертите. Процесът се нарича хидрогениране

и при него се получават канцерогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.

От „Активни потребители“ са констатирали още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти, но не нормално мляко, а преработени суровини, като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, а това създава рискове за здравето на потребителите.

И за още един проблем, алармират от асоциацията. При нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. Е номерата са идентификация за вложените в храните технологични добавки. Те се ползват с лоша слава сред потребителите, които ценят натуралните храни, затова и производителите ползват малка хитринка, казват експертите. Те изписват на етикета пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера. (Това е позволено от европейските регламенти – б. р.)

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!