Горещи новини

АЗП: Колекторските фирми да са с лицензионен режим

| 16:48

Асоциацията за защита на потребителите изразява принципна подкрепа за инициативата на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова за приемане на закон, регулиращ дейността на фирмите за събиране на дългове.АЗП постави този въпрос при срещата на 23 декември 2021 г. на министър Нинова с потребителските организации. Предвид следващата стъпка, която тя предприе като свика експертен съвет на управляващата коалиция на 6 януари 2022 г., АЗП настоява неправителствените организации да бъдат допуснати за участие в процеса на изготвяне на проекта на закон за дейността на колекторскитефирми. Напомняме, че за Асоциация за защита на потребителите този въпрос е кауза от 2017 г. насам.

Ние считаме, че бъдещ Закон за дейността на фирмите за събиране на дългове трябва да включва следните разпоредби: Да се въведе лицензионен режим; Колекторите да изкупуват дългове след като длъжниците бъдат уведомени и им бъде предложено да го изкупят на същата цена.

Да се въведе условие, когато давността е изтекла, длъжникът да може да възрази.

Да има ясни правила, пo които да бъде търсен длъжникът за задължението, съобразно законите защитаващи лични данни, човешки и потребителски права.

Да се регламентира прехвърлянето на дълг, за да не се стига до случаи, като този в Средец, където две колекторски фирми стигнаха до стрелба за дълг от 140 лв.

Тази дейност да не се монополизира като се даде право само на колекторските фирми да я извършват. (В момента тя се извършва и от адвокатски кантори)

Достъпът на тези фирми до ЦКР също да бъде регламентиран.

Образователен ценз на работещите и управителите на тези Компании, собствениците също.

Сужителите и собствениците да са с чисто съдебно минало и да не са криминално проявени.

Да може по всяко време длъжникът да заяви, че желае да преустановят да го притесняват и те да са длъжни да спрат моментално.

Регламентация на методите им, така че да няма психически тормоз.

При нарушения да им се отнема лиценза.

Колекторските агенции в България за последните две години събират задължения в размер на над 3 млрд. лв., което налага всички действия в посока регулиране на този бизнес, да бъдат прозрачни. Смятаме, че всякакъв закон, който не включва нашите искания, ще бъде в услуга на колекторите.

Обръщаме внимание също така, че в 44-то Народно събрание не успя да приеме и друга важна мярка за облекчаване и улесняване на длъжниците, а именно доброволното изпълнение. Законопроектът тогава мина на първо четене, но след агресивното лобиране на заинтересовани страни, той не беше подкрепен на второ четене, защото мнозинството депутати гласуваха въздържал се. Напомняме, че доброволното изпълнение е антикризисна мярка, която ще помогне за разсрочване на задълженията, по безболезнен начин за длъжника.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!