Горещи новини

Азерският газ ще потече у нас, ама следващото лято

| 13:29

И тази зима България ще разчита само на природния газ от „Газпром“. Това, разбира се, не е новина, след като повече от половин век именно руската компания е основен вносител на синьото гориво у нас. В XXI век обаче, когато цяла Европа вече има разнообразни маршрути за доставки, България отново е в последните редици и разчита на един доставчик.За лелеяния природен газ от Азербайджан пак ще се наложи да почакаме. Причината е, че предвидените 1 млрд. кубически метра синьо гориво от тази страна трябва да дойдат чрез газовата връзка Комотини – Стара Загора, която все още се строи. За този интерконектор се говори от близо 12 години, но същинските дейности по изграждането му започнаха едва през 2019-та. Тогава стана ясна финансовата структура на проекта и всички процедури за еврофинансиране.

Според изпълнителен директор на проектната фирма ICGB Теодора Георгиева газопроводът трябва да влезе в търговска експлоатация до средата на следващата година. Такива поне са сроковете, които е длъжна да спази фирмата-изпълнител „Авакс“. В противен случай ще се дължат неустойки, а те могат да бъдат наистина колосални. Така че вече няма да има мърдане и най-късно в средата на 2022-ра са очертава да имаме трасе, по което да се доставя азерско гориво.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!