Горещи новини

Автогол! Депутати отхвърлиха предложението ваксините да са безплатни и доброволни

-16:00-Razloginfo.com

Изненадващо депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха в парламентарната зала предложението на БСП, поднесено от лидера Корнелия Нинова, изрично да бъде записано, че ваксините ще са безплатни и доброволни.

Това е и искането на здравния министър проф. Ангелов, който непрекъснато повтаря, че ваксинирането ще е доброволно и безплатно.

„За“ предложението на БСП гласуваха 62 народни представители, „против“ – 64 и „въздържали се“ – 24, с което то бе отхвърлено.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи като точка 2 на проекта за решение за ваксините да се включи текст „възлага на Министерски съвет да изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID -19, изграден върху принципите на доброволно и безплатно ваксиниране“.

Незнайно защо това бе отхвърлено от мнозинството – дали защото не разбраха какво точно гласуват, или защото идва от страна на опозицията, не стана ясно.„Уверението на министъра от трибуната, че такъв план има и че той утре ще бъде оповестен, че ваксинирането ще бъде доброволно и безплатно не струват нищо. Такива думи сме чували много пъти от тази трибуна. Ние сме парламент в парламентарна република. За да ваксинираме при спокойствие, ред и прогнозируемост, настояваме изрично в решението да се запише след като министъра казва, че това е така – надявам се няма да има нищо против, текстът, че ще бъде доброволно и безплатно“, каза още Нинова.

ГЕРБ и Обединени патриоти обаче отхвърлиха предложението на БСП за безплатни и доброволни ваксини. Нинова обърна внимание, че въпросите, зададени от левицата са получили отговор от министъра на здравеопазването, но от него става ясно, че фактически правителството няма отговор на много въпроси, свързани с ваксинацията, но въпреки това сключва договори и се доставят ваксини.

„Управлението не се справя с кризата – хаос в държавата и здравеопазването. Правителството се провали в управлението на кризата. В пика на кризата тепърва се решава дали ще има електронни направления за тестове, зелени коридори и др. Адхок организация се прави за нещо, което трябваше да се случи през лятото“, алармира от трибуната на парламента лидерът на опозицията.

Преди това от БСП поискаха премиерът да дойде в парламента и да даде информация за технологичните параметри по закупуването на ваксините срещу COVID-19.

„Елате тук, г-н Борисов, и обяснете какво правите“, настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като обяви, че ако в ГЕРБ са държавници, премиерът ще дойде. Според нея само министър-председателят е присъствал на разговорите с лидерите на ЕС и знае подробности за ваксините.

„Ще е опасно, ако не дойдете“, каза още Нинова. Тя обяви, че най-голямата криза в момента е недоверието на българите към мерките срещу коронавируса, заради което държавата трябва да им даде сигурност чрез информация, а не да засилва внушенията за страх.

В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че страх се внушава от „Дондуков“ 2. Според нея фиксацията на Корнелия Нинова да вижда Борисов в парламента си е повод за дълго психологическо изследване.

Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че премиерът отговаря за общата политика на правителството и няма как да знае какво се случва с ваксините.

„Има ли тема, по която премиерът въобще да е компетентен – за ваксините според вас не е, за Северна Македония не е, за какво е“, попита депутатът от БСП Александър Симов. Колегата му Георги Свиленски предположи, че може да го извикат за спирането на футболните мачове в Европа.

Парламентът разгледа проект на решение за участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19.

Подробности не са известни, но в пленарната зала се очаква информация да даде здравният министър проф. Костадин Ангелов, за да информира за процедурата по закупуването на ваксини за COVID-19.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!