Горещи новини

Автобуси със слънчеви панели тръгват в Мюнхен

| 13:53

По улиците на Мюнхен ще се появят автобуси със слънчеви панели. Очаква се проектът да доведе до значителни икономии и да намали емисиите на въглероден диоксид.Младата немска компания Sono Motors, разработчик и бъдещ производител на соларни превозни средства Sion, заедно с организацията за градски транспорт на Мюнхен ще пуснат пътнически автобус със слънчеви панели на покрива по експерименталните маршрути на града.

Панелите на покрива ще спестят гориво и ще намалят емисиите на CO2. Въздухът в града ще стане по-чист, а разходите за експлоатация и поддръжка ще намалеят, според авторите на проекта.

Всеки пътническо ремарке – всъщност автобус без шофьор и с твърда връзка с конвенционален автобус – ще пести до 2500 литра дизелово гориво годишно, обещават от Sono Motors. Като цяло, емисиите на CO2 от всяко едно от тези превозни средства ще бъдат намалени с 6,5 тона годишно. Така автопаркът от 300 автобуса ще осигури значителни спестявания и ползи за околната среда.

Слънчевата система на ремаркето се състои от 20 гъвкави панела на покрива с обща площ от 12 кв.м. Максималната мощност на панелите достига 2000 W, а 24-волтова батерия служи като буфер. Твърди се, че системата за натрупване и консумация на енергия е интелигентна, което удължава живота на батерията.

Генерираната мощност се използва за поддържане на работата на бордовите устройства, включително управлението на кормилната система на ремаркето, климатизацията, отоплението и вентилацията.

В момента се подготвят разрешения за пускане на соларни ремаркета по определени маршрути в Мюнхен. Транспортната компания и властите искат да видят на практика ползите, за които говори разработчикът.

Също така в процеса на пробна експлоатация ще бъдат определени най-перспективните маршрути по отношение на събирането и оползотворяването на слънчева енергия.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!