Горещи новини

Австрия предвижда забрана за излизане от домовете на неваксинирани, в Нидерландия налагат частичен локдаун

| 15:50

Австрия планира да наложи пълни забрани за неваксинираните хора на обществени места.Канцлерът Александър Шаленберг коментира, че вероятно мярката е неизбежна.

Към момента на австрийските граждани без ваксина им е забранено да посещават ресторанти, кина, козметични салони и ски лифтове.

Новите мерки предвиждат неваксинираните да нямат право да напускат домовете си без уважителна причина.

Една от федералните провинции вече въвежда мярката от понеделник- Горна Австрия. Именно там е най-високият процент на заболели, отчитат се и най-ниски нива на ваксинирани.

Нидерландското правителство, пък, възнамерява да наложи частичен локдаун от този уикенд.

Баровете, ресторантите и магазините за стоки от първа необходимост ще бъдат затворени от 19 ч. в продължение на три седмици, считано от събота. Няма да има зрители по време на спортни събития. Властите съветват гражданите да работят от вкъщи, когато е възможно. Училищата, театрите и кината ще останат отворени.

Кабинетът на изпълняващия длъжността министър-председател Марк Рюте ще вземе окончателно решение по-късно днес и ще обяви новите мерки по време на пресконференция.

Броят на случаите на коронавирус в страната с население 17,5 милиона души нараства бързо от края на септември. В четвъртък беше регистриран антирекорд от около 16 300 броя за 24 часа.

Около 85% от възрастните в Нидерландия са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Досега бустерни дози се даваха само на малка група хора със слаба имунна система, а през декември те ще бъдат предложени на хора на възраст над 80 години.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!