Горещи новини

Австрия потвърди първи случай на маймунска шарка

| 11:00

Австрия потвърди първи случай на маймунска шарка. 35-годишен мъж е бил приет в болница във Виена с класически симптоми на заболяването.Австрийските здравни власти се опитват да проследят контактите на мъжа. Повече от 80 случая на маймунска шарка до момента са открити в 15 страни в Европа, Съединените щати, Канада, Австралия и Израел.

Вирусът е често срещан в части от Централна и Западна Африка, не се разпространява лесно и протича леко. Въпросът беше обсъден на форум на Световната здравна организация в Женева.

Генералният секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус подчерта, че светът е изправен пред огромни предизвикателства, включително COVID-19, войната в Украйна и маймунската шарка.

Пандемията със сигурност не е приключила, въпреки спада в броя на случаите след пика на вълната на варианта Омикрон, предупреди генералният секретар на Световната здравна организация.

„Това не е приключило никъде, докато не приключи навсякъде. Броят на регистрираните случаи нараства в близо 70 страни от всички региони и това се случва в свят, в който броят на извършваните тестове спадна рязко. Смъртните случаи растат в моя континент Африка – континентът с най-ниското ваксинационно покритие. Този вирус ни изненадва на всяка крачка и не можем да предвидим разпространението и интензивността му“, заяви Тедрос Гебрейесус, генерален секретар на СЗО.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!