Горещи новини

Австрийският канцлер посече Денков за Шенген: Не и не си го помисляйте!

-10:42-Razloginfo.com

Твърдо „не“ на българското желание за присъединяване към Шенген чу премиерът Николай Денков от канцлера на Австрия Карл Нехамер при срещата им във Виена.Нехамер нарече разширяването на Шенген с България и Румъния „немислимо“. Въпреки това премиерът Николай Денков изрази убеденост, че Австрия ще промени позицията си до декември, когато темата ще бъде обсъдена на Европейски съвет.

Ясно е, че австрийската перспектива е следната. Ние подкрепяме България за всички усилия, които полага, за да запази външните граници на ЕС. За нас в момента обаче е немислимо да разширим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото имаме големи предизвикателства в Шенгенското пространство. България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията на хора. Нуждаем се от такива силни партньори“, заяви канцлерът Нехамер. Той специално отчете, че четирима български полицаи са загинали при охраната на външната граница на ЕС и изрази съболезнования.

„Шенген трябва да бъде поправен – докато не се случи, няма как да го разширим. Шенгенската система в момента не отговаря на истинския си смисъл. Шенген означава да няма вътрешни граници, да съществува добра, сигурна външна граница, това в момента не е така“, добави Нехамер.

За първи път австрийският канцлер обаче посочи и какво си представя под „поправяне на системата на Шенген“ – Германия да престане да контролира границата си с Австрия, а ЕК да сключи достатъчно споразумения с трети страни, за да бъдат връщани там нелегалните мигранти. „В момента Германия охранява границата си с Австрия, Италия и Франция, въвеждат контрол по границите. Австрия е в центъра на ЕС и не би трябвало да имаме граничен контрол. Но имаме и това означава, че системата на Шенген просто не работи“, заяви Нехамер.

Много благодаря за вашето посещение, обърна се Нехамер към Денков и изрази надежди, че ще се видят отново.

„Всеки има своите позиции, но трябва да говорим и да казваме аргументите си. България и Австрия имат много общи позиции. Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите“, заяви омърлушения Николай Денков.

Източник: bnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!