Горещи новини

Абсурд след абсурда: Пиян, с отнета книжка и 15 отказа да даде проба за алкохол предизвика катастрофа

-20:57-Razloginfo.com

Първо да ви успокоя – всички сме наред, само ламарини и нерви са.

Така започва разказа си във Фейсбук Димо Нейков и продължава:И сега да разкажа как снощи се сблъскахме челно (играта на думи е умишлена) с абсурдната ситуация в иначе правовата ни държава. Прибираме се към 11 вечерта с колата – аз карам, съпругата ми Рали е до мен на предна дясна седалка. Вече сме почти вкъщи – на 2 пресечки само – и предугаждаме домашния уют. Но изведнъж от насрещното платно автомобил навлиза в нашето платно и се насочва към нас ускорявайки и без признаци да се опитва да избегне сблъсъка.

Успях някак да реагирам в мига който имах преди сблъсъка и с рязка маневра избегнах челния сблъсък, като другата кола ни удари само странично. След като ни удари, другата кола изобщо не спря, а продължи да се движи, прекоси нашето платно и се блъсна в тротоара на десетки метри зад нас, където вече неумолимата тротоарна физика я спря. За късмет точно тази вечер отзад в колата, където беше основния удар, не бяха трите ни деца, а само кучето. Уверих се че Рали е добре и слизам да видя какъв му е проблема на водача на другата кола – може да е получил инфаркт човека или да има пристъп или нещо друго. Не. След като се опита да запали и потегли отново докато се приближавах, но явно удара беше повредил нещо колата му сериозно и вече не можеше да се движи та след форсиране просто изгаси двигателя, от колата слиза един татуиран, олюляващ се и силно смърдящ на алкохол индивид. Казвам си – случва се, имали сме тъп късмет да го срещнем когато се е качил да кара пиян. И тук вече почва абсудрната част. От близкото кафене се изсипва тумба момчета и момичета и почват: „Пак ли ти бе Ивчо?“ Питам ги – „Познавате ли го?“ и те ми казват: „Е, как – той е комшия и е известен с това че пие и кара, даже вече е лежал в затвора за това“.

Обаждам се на 112, идват служители на КАТ и се установява че този човек е с отнета книжка. Стандартна процедура е да се вземе проба за алкохол и от двамата водачи участвали в ПТП. Аз давам проба и разбира се показва 0.00. Ивчо идва клатушкайки се и едва успява да каже ломотейки: „Аз проби не давам“. Оказва се че просто можеш да откажеш да дадеш проба. И полицията няма нищо какво да направи, защото видиш ли – поне в Пловдив вечер няма дежурен съдия или прокурор, който може да разпореди кръвна проба. Просто няма – вечер няма как да регистрират че си пиян, освен ако не се „излъжеш“ (цитат) да се съгласиш да духнеш. От там отиваме в районното. При проверката се оказва, че освен че книжката му е отнета, същият този водач има 15 (да! ПЕТНАДЕСЕТ) регистрирани случая на отказ да даде проба за алкохол пред органите на КАТ. Питам ги:

– ОК, това че отказва няма да го спаси да си понесе отговорността че кара пиян, нали?

– Ами всъщност няма какво да направим друго. При отказ да даде проба се налага 2 години отнемане на книжката и 2000 лева глоба.

– Ама чакайте – той и в момента е с отнета книжка точно заради същото, как ще помогне да му я отнемете отново?

– Еми уви – такова е положението, това можем да направим.

Накрая след като изразих бурно възмущението си няколко пъти, ми взеха показания и ме увериха че ще го закарат пред съдия сутринта и ще се надяваме съдията да постанови нещо си там – и евентуално да му вземат кръвна проба, която да се надяваме че след толкова часове ще отчете над 1.2 промила за да се счита за нещо повече от административно нарушение и основание да се заведе дело срещу нарушителя. Иначе всички полицейски служители от КАТ и Пето РПУ се държаха професионално и според мен също искрено ми съчувстваха във възмущението.

Аз винаги се възмущавам като чета новини как едисикой блъснал или – недайсибоже – убил едисиколко хора пиян и как имал едисиколко пъти наказания за каране пиян преди това. И с типичния си оптимизъм и позитивизъм си казвах – това са по-скоро някакви правни изключения и пропуски на системата, не може това да е масовата практика и реалност. Те си пият и карат, ние ги хващаме многократно и нямаме механизъм

да предотвратим отново да се качат и да карат и този път вече да стане по-голяма беля. Или че това се случва само на някакви там тузари и мамини синчета с връзки, пари и скъпи адвокати, използващи вратички в закона. Не. Ето че дори в тъпата ни тиха махала случая ме сблъска с абсурдната банална реалност. Всеки квартален алкохолик може да пие и да кара вечер, защото няма дежурни съдии. Да блъска невинни хора и няма как това да се предотврати, защото закона работи така. Това е административно нарушение. „Отказвам да дам проба“ и всичко свършва до тук. Все пак и те си имат права – право да пият и да откажат проба. Така им се разминава до следващия път, в който жертвите на този автомобилист любител на чашката рецидивист, нямат нашия късмет да се отърват сравнително леко.

Мила родна картинка.

Защо го пиша това ли? Освен за да се оплача, ми се иска това да не стане поредния 16-ти път в който на този индивид просто му се разминава. И не само на този конкретен индивид. Искам някакси да дам публичност на абсурдната ситуация, да предизвикам доколкото мога подобни индивиди да бъдат озаптявани и да спася нечие здраве или направо живот. Или защо не и да предизвикам някакви вълнички в обществото ни, та току-виж нещо се променило в абсурдното сега положение „отказвам да дам проба“ и вече такъв отказ да се приема за доказана вина и да могат в бъдеще пияните шофьори да си понесат последвствията и ефективно да се защитях нормалните хора на пътя. Не след дъжд-качулка да слушаме: „Еми той е имал доста нарушения, ама нямаше какво да направим преди да убие някого.“

Има. Има какво.

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!